Luovan Lämpiön tavoitteena on muuttaa ja laajentaa alojen välistä yhteistyötä, mahdollistaa kokeiluympäristöjä uusille kumppanuuksille sekä tutkia parhaita käytäntöjä ja eettistä sopimista ja reilun sopimisen muotoja.

Luova Lämpiö co-research -projekti kumpuaa artpreneurship-ajattelusta. Lämpiö leikittele luovan agoran ajatuksella ja hyödyntää monitapaustutkimuksen rakennetta luodakseen konsepteja ja periaatteita uudelle mallille osapuolia hyödyttävän, eettisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön luomiseksi ja ylläpitämiseksi.  Lämpiö vastaa tutkimustiedolliseen tyhjiöön eettisessä, kestävässä ja yrittäjämäisessä yhteistyössä luovan alan kanssa, tuoden tiedon laajasti saataville sekä luomalla ehdotuksia luovien ratkaisujen laajan soveltamisen ja skaalautuvuuden tukemiseen. Tuotetun tutkimustiedon avulla hanke pyrkii tukemaan laajempaa siirtymistä aktiiviseen, kestävään ja reiluun kumppanuusmalliin, joka tukee taiteen ja luovan alan yhteistyötä yli sektorien.

Tutkimusryhmään kuuluu jäseniä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tiedekunnasta sekä Kauppakorkeakoulusta. Lisäksi ryhmä tekee yhteistyötä muiden luovien alojen yliopistojen ja kumppaneiden sekä muiden alojen yritysten ja organisaatioiden kanssa. Luova Lämpiö on saanut Business Finlandilta (NextGenerationEU) kaksivuotisen rahoituksen tammikuusta 2024 joulukuuhun 2025.

Luova Lämpiö on viiden kumppanin malli. Co-research-projekti jakautuu neljään työpakettiin (WP), jota kutakin johtavat eri tutkijat. Näissä työpaketeissa käytetään kumppanuusmallia, joka on suunniteltu yhdistämään eri toimialoja. Tämä viitekehys hyödyntää korkeakoulujen, luovien alojen, liiketoimintastrategioiden ja teknologioiden vahvuuksia sekä moninaisia eri sektoreita luodakseen yhteistyötä tukevan ekosysteemin innovatiivisten kumppanuuksien ja kestävien sopimusratkaisujen aikaan saamiseksi.  Luova Lämpiö co-research-projekti tuottaa kahden eri tason tuloksia: tutkimusprosessin aikana ja sen jälkeen avoimesti saatavaa aineistoa sekä lisensoituja tuotteita, malleja, työkalupaketteja ja tutkimustietoa.

Kumppanuudet

VIIDEN KUMPPANIN MALLI

1
TUTKIJOILLE
Lue lisää Luova Lämpiö-projektista tutkijoiden kannalta. Suunnittele, toteuta, julkaise ja tutki. Helpota kumppanien ja sidosryhmien vuorovaikutusta.
Lisätietoja tulossa myöhemmin.
2
PALVELUMUOTOILUN, LUOVIEN ALOJEN JA LIIKETOIMINTASTRATEGIAN ASIANTUNTIJOILLE
Osallistu tutkimukseen, fasilitoi yhdessä ja toteuta tapaustutkimuksia.
Lisätietoja tulossa myöhemmin.
3
MUIDEN ALOJEN YRITYSKUMPPANIT
Tuo esiin laajentumisen ja kasvun haasteita, osallistu innovatiivisten kumppanuuksien ja uusien sopimusmallien kehittämiseen.
Lisätietoja tulossa myöhemmin.
4
LUOVIEN ALOJEN AMMATTILAISTEN VERKOSTO
Vastaa esitettyihin haasteisiin, osallistu uusien kumppanuuksien kehittämiseen sekä kestävien ja eettisten sopimuskäytäntöjen kehittämiseen.
Lisätietoja tulossa myöhemmin.
5
LUOVAT JA INNOVATIIVISET TEKNOLOGIOIDEN KEHITTÄJÄT
Osallistu ja konsultoi alan asiantuntijana.
Lisätietoja tulossa myöhemmin.
Taustaa
Miten tähän päädyttiin?

Kansainvälisesti ja kansallisesti tunnustettu ongelmat tutkimushankkeen kontekstina

Taidealojen ja luovien alojen (Arts and Creative sector, ACS) on tarve löytää ja kehittää mielekkäämpiä, reflektoivia ja osapuolia hyödyttäviä tapoja olla yhteydessä muihin aloihin. Vuonna 2020 julkaistussa Työ- ja elinkeinoministeriön erityisraportissa huomioidaan taide- ja kulttuurialan arvo, mutta korostetaan sen riittämätöntä ja kestämätöntä rahoitusta ja resursointia. Luovan Lämpiön tutkijat ovat tunnistaneet epäjatkuvuuden ammattilaisten koulutuksen/asiantuntijatiedon sekä vaikuttavan strategian toteuttamisen ja kestävään talouskasvun valmiuksien välillä. 

Mikä on tunnistettujen ongelmien/haasteiden taloudellinen ja sosiaalinen merkitys?

Jotta Suomen taidealojen ja luovien alojen kenttä voisi saavuttaa täyden taloudellisen potentiaalinsa ja resilienssinsä, on tarpeen haastaa eri alojen välillä vallitsevia stereotypioita. Lisäksi on uudistettava ja muokattava monialaisia kumppanuuksia sekä tarkisteltava ja monipuolistettava nykyisiä kestämättömiä, osittain passiivisia rahoitusmalleja.

Taiteilijoiden interventioita vai skaalautuva malli?

Taiteilijaryhmät (esim. Artist Placement Group [APG: Artist Placement Group | Tate]) ovat historiallisesti työskennelleet eri ekosysteemien välissä ja luoneet interventioita puuttuakseen asioihin ja muuttaakseen taloudellista maisemaa. Vaikka nämä nähdään usein taideprojekteina, ovat taiteilijat, luovat ammattilaiset ja aktivistit saaneet aikaan laajempia muutoksia.

Miksi Aalto-yliopiston tutkijat työskentelevät tässä projektissa?

Aalto-yliopiston strategia ja rakenteet [ https://www.aalto.fi/fi/strategiamme ] tukevat tieteidenvälistä tutkimusta ja innovaatioita eri aloilla. Aallon arvojen ytimessä on yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Luova Lämpiö pyrkii tuottamaan menetelmiä ja käytäntöjä, joilla on potentiaalia laajempaan sektorirajat ylittävään vaikuttavuuteen ja skaalautuvuuteen.

Aikaisempia projekteja

Future Artpreneurship -kehityshankkeessa (2021-2022) Aalto-yliopisto, Aalto University Executive Education, Pentagon Design ja Pentagon Insightin operatiivinen tiimi työskentelivät yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten asiantuntijakumppaneiden kanssa. Hanketta rahoittivat NordPlus ja Saastamoisen säätiö.

Future Artpreneurship -hankkeen tulokset osoittivat yhteisen poikkihallinnollisen terminologian puutteen, riittämättömän tiedon jäsentää luovan alan osaamista tai taitoja, eri sektoreiden välillä olevat erilaiset tavoitteet ja arvot sekä puutteet verkostoissa,yhteyksissä ja mielekkäässä jatkuvassa vuoropuhelussa, jotka heikentävät luovia aloja ja sektorien välisiä ekosysteemejä.

Lue lisää Future Artpreneurship-projektista Aalto EE:n hankkeen sivuilta ja keskeisistä tuloksista Saastamoisen säätiön sivuilta.