Epätodennäköinen yhteys: Muuttuvat näkökulmat liiketoiminnan ja luovan alan yhteistyöhön

July 29, 2024
”Luova Lämpiö -hanke on tärkeä, koska se tuo yhteen luovat alat ja liiketoiminnan.”  – Sami Sorvali

Luova ajattelu on nostettu toiseksi tärkeimmäksi työelämän taidoksi World Economic Forumin Future of Jobs 2023 -raportissa. Luova ajattelu ja luovuus nähdään kuitenkin yhä usein irrallisena yritysten arjesta. Bisneskentän ja luovien alojen työkulttuurien sekä alojen ilmaisutapojen välillä on kenties vielä syvempiä kuiluja. Luova Lämpiö pyrkii tuomaan nämä kaksi alaa yhteen ja laajentamaan niiden välistä yhteistyökenttää. Hankeen tutkimusryhmän tavoite on luoda yhteistyömalli, jonka avulla voidaan luoda uudenlaisia kumppanuuksia, sekä tutkia parhaita yhteistyön fasilitointikäytäntöjä ja reiluja sopimusratkaisuja.

Sami Sorvali

”Tällä hetkellä molemmilla kentillä, sekä luovilla aloilla että yrityksissä, on ongelmia.” ajattelee Sami Sorvali, Taiste Oy:n Design Director, joka toimii Luovan Lämpiön toimiala-asiantuntijana. Lisäksi hän näkee, että luovilla aloilla ja bisnessektorilla on usein vaikeuksia ymmärtää toisiaan, mikä johtaa yhteistyötaitojen ja -työkalujen puutteeseen. Onkin tärkeää tunnistaa molemmille osapuolille ominaisia haasteita ja tarpeita, ja pyrkiä tarttumaan niihin. Näiden kipupisteiden ymmärtäminen, kuten Sami ilmaisee, on ratkaisevan tärkeää, sillä ymmärtämisen avulla voidaan luoda ratkaisuja, joiden avulla edistetään parempaa viestintää, yhdessä työskentelyä ja lopulta menestyksekkäämpää yhteistyötä, sekä innovaatiota.

Professor Anniina Suominen

Luovan Lämpiön projektiryhmä, johon kuuluvat muun muassa professori Anniina Suominen, väitöskirjatutkija Olga Tasanko ja Sami Sorvali, käy hankkeen alkuvaiheessa yritysten edustajien kanssa läpi aloitusprosessin, jossa tunnistetaan yritysten arjessaan kohtaamia ja ajankohtaisia haasteita. Seuraavassa vaiheessa ryhmä rekrytoi luovien alojen ammattilaisia osallistumaan Challenge Lab -tapahtumiin, joissa perehdytään yritysten haasteisiin ja työskennellään niiden parissa. Tämän jälkeen kaikista lupaavimmat Challenge Labeissa syntyneet ideat toteutetaan. Luovan Lämpiön seuraavassa vaiheessa projektiryhmä työskentelee Creative Interface Studios -kokeilujen parissa, valoittaa tutkimusta johtava Anniina, jonka aiemmasta Artpreneuship -tutkimuksesta Luova Lämpiö sai alkuna.

Olga Tasanko

Luovilla aloilla on valtava kyky muokata maailmaa ja muuttaa yhteiskuntaa, organisaatioita ja ihmisiä. Luovien alojen ammattilaiset ovat erinomaisia kuvaamaan ja pohtimaan yhteiskunnallisia muutoksia ja kehittelemään epätyypillisiä ratkaisuja. He lähestyvät pohjimmiltaan työtään uteliaisuuden ja empatian kautta, mikä auttaa heitä ymmärtämään moninaisia ihmisryhmiä ja muodostamaan yhteyksiä heihin. Luovien alojen ammattilaisten kyky käyttää mielikuvitusta, ajatella epätavanomaisesti ja lähestyä haasteita uusista näkökulmista tekee heistä ja heidän osaamisesta korvaamatonta. Luovan Lämpiön keskiössä on tukea tätä.

”Vaikka on jo olemassa hyviä esimerkkejä aikaisemmista yhteistyöprojekteista, meiltä puuttuu systemaattisia tapoja tehdä, toteuttaa ja hyödyntää yhteistyötä.” sanoo Olga. Luova Lämpiö pyrkii muuttamaan ja helpottamaan yhteistyötoimia kohti ”pitkäjänteisempää työskentelyä, joka mahdollistaisi enemmän työtä luovan alan sektorille", ennakoi Sami. Hanke kannustaakin yrityksiä tunnistamaan luovien alojen valtavan potentiaalin.